Glas Casting

Het proces van glascasting begint met het maken van een wasmodel. Dit moet snel gebeuren omdat de was plasticiteit verliest bij het afkoelen. Daarom start ik met een vooraf uitgedacht idee over de vorm. Tijdens het maken kijk ik of de vorm die ontstaat zachtheid en kracht uitstraalt. Als ik het gevoel heb dat dit punt is bereikt wordt het model afgekoeld in water om de vorm te verstevigen. Vervolgens wordt de vorm opnieuw bekeken en stel ik mij de vraag: wat heb ik hier? Is de vorm krachtig genoeg? Nodigt de vorm uit tot aanraken? Roept deze associaties op zonder illustratief te worden? Is het een op zichzelf staand object of onderdeel van een reeks?

Als het besluit is gevallen om de vorm in glas uit te voeren begint een nieuw proces met nieuwe keuzes. Wat voor glas en welke kleur(en) versterken de vorm? Wat is de beste manier om voor deze vorm een mal te maken, waar zitten gietkanaal en ontluchtingsdraadjes? Dit is de fase waarin ik probeer zoveel mogelijk kennis en ervaring in te zetten om het resultaat dat ik me heb voorgesteld te bereiken.

Vanaf het moment dat een mal de oven in gaat begint het proces van loslaten. Hoe goed de voorbereidingen ook zijn, het smelten van het glas in de mal kent altijd toevalligheden. Ook het uitpakken is een riskante onderneming. Er mag geen druk op het glasmodel ontstaan en het is zaak lang genoeg te wachten met uitpakken om spanning in het glas door temperatuurwisseling te voorkomen. Dan is daar opnieuw de vraag: wat heb ik hier? Wat is het karakter van de vorm en wat is er nog nodig om die zoveel mogelijk tot zijn recht te laten komen? Daarbij probeer ik zo min mogelijk in te grijpen. Ik zie de spontaan ontstane elementen meestal als een toevoeging.

Kenmerkend voor alle werken is de organische en plastische vorm. Ik wil objecten creƫren die door hun vorm, kleur, uitstraling en huid uitnodigen tot aanraking, zachtheid en een natuurlijk ontstaan suggereren, de ware aard van de materie waaruit ze bestaan niet direct prijs geven. Wanneer je ze aanraakt ervaar je de hardheid en soms ook fragiliteit van het glas.

MENU